Ta hand om din katt

how-take-care-cat-400x400Den första tiden kan kännas lite ovan så låt katten ta tid på sig att utforska sin nya miljö. Oavsett om man tar hem en kattunge eller en äldre, adopterad katt, behöver den tid. Låt den ha en tillflyktsort där den kan sova och vara ifred när den vill och lär barnen att handskas varsamt med den. Katter vill nosa och lära känna personerna i familjen i sin egen takt så spring inte efter den eller ta upp den för mycket. Låt den även få samma mat den redan är van vid hos uppfödaren eller på katthemmet.

Ta gärna med något från mamman eller syskonen som luktar “hemma”. Det gör att den känner sig tryggare. Det kan även vara kattsand som luktar bekant.

Skrik aldrig efter en katt

Katter avskyr höga ljud så när man pratar i närheten av den ska man inte använda för höga röster. Uppfostran är viktigt för katt som för hund, men när man “fyar” den ska man vara bestämd utan att höja rösten för mycket. Det är bättre att lyfta bort den från en plats eller ta bort något den inte får leka med. Använd heller aldrig våld! Det är dessutom olagligt. Tänk på när du lyfter upp den att du gör det försiktigt och inte för bryskt. Smek den gärna över ryggen först.

Tillbehör till katten

När man tar hem en katt bör man redan ha införskaffat vissa saker. Detta gör katten trygg och får den att känna sig hemmastadd snabbare. Här är lite saker som är viktiga att ha:

  • Kattbur eller transportbox. Denna kan även användas som sovplats när den inte används för transporter.
  • Sele eller halsband. Perfekt om man vill ta ut katten men inte låta den gå lös. Katter följer inte med lika lätt som hundar så se till att selen sitter ordentligt. De kan också helt plötsligt springa upp i träd eller gå in bland buskarna och då gäller det att följa med.
  • Klösträd eller bräda. Katter älskar nämligen att använda klorna och har man ingen klösbräda kan den gå lös på möblerna…
  • Leksaker i mängder.
  • Kattlåda och matskålar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *