Vad vill katten äta?

katt-tillsammans-c3a4ta-tiger-milouFör inte så länge sedan lät man katterna gå ut och jaga fågelungar och möss och när de kom hem på kvällen gav man dem lite mjölk. Idag finns det hyllor med specialfoder till katter och det kan ibland kännas som en djungel i djuraffären. Då kan det vara värt att läsa om vad katten behöver för få i sig sitt dagliga näringsinnehåll.

När det gäller godsaker och kattgodis finns idag en mängd varianter. Ge dem dock aldrig vanligt godis eller rester från barnens lördagsgodis eller julgodis från i fjol. Det kan göra dem mycket sjuka och leda till akuta veterinärbesök.

Fett och protein

En katt behöver tre gånger mer protein än en hund. De som äger både hund och katt och kanske tycker att man kan slå två flugor i en smäll och dela med sig av hundfodret till kissen, får direkt ett varnande pekfinger. Hundfoder innehåller inte tillräckligt med proteiner och saknar ofta taurin, en aminosyra som är livsviktig för katter. En katt som inte får tillräckligt med taurin kan bli blind eller få hjärtsjukdomar.

Katter älskar kött, fisk och fågel och ska äta lite kolhydrater. Däremot gillar den varierad kost så se till att överraska den och se hur den reagerar på olika foder då och då. Var noga med att den äter ordentligt, annars kan levern ta ordentligt med stryk.

Vatten – den bästa drycken för en katt

Katter behöver mycket vätska och då framför allt vatten. Speciellt om den äter mycket torrfoder. Dock tycker katten oftast inte om vatten, varken att dricka eller att bada i. Därför får man vara lite finurlig och lura i kissen extra vätska genom blötfoder eller flera utplacerade vattenskålar.

Mjölk brukar vara en favorit men faktum är att vissa katter inte tål laktosen i komjölk och då får man ge dem vatten istället.

Var och hur ska den äta?

En katt är i regel ett renligt djur, så låt inte mat-och vattenskålar stå nära kattlådan. Låt även skålarna vara låga och breda. Katter gillar inte att morrhåren slår i kanterna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *