Vanliga sjukdomar hos katter

This iStock image #1509112 was downloaded on 6-30-06 for EVERY DAY THOUGHTS CALENDAR KITTENS (11970)Det gäller att ha en bra kattförsäkring för även katter kan bli sjuka, även om de är raskatter och spenderar den mesta tiden inomhus.

Urinvägssjukdomar

De vanligaste sjukdomarna är urinrelaterade, eftersom urinen är så pass koncentrerad och katter inte gillar att dricka. Därför måste man lura i dem vatten för att minska riskerna. Hankatter får oftare besvär än honorna eftersom deras urinvägar är smalare och längre. De kan lätt få små stenar som bildas och måste tas bort. Detta kallas för FUS (Feline uroligic syndrome) och kan orsaka totalt urinstopp. Upptäcker man att katten inte kan kissa, måste man direkt åka till veterinären.

Även urinvägsinfektioner kan förekomma och måste behandlas med antibiotika. Katter kan även få inflammationer i blåsväggen och kissar då blodig urin, vilket kallas för FIC (Feline idiopatisk cystit). Detta gör ont och ofta skriker katten när den kissar. Urinvägssjukdomar kan drabba alla åldrar men förekommer främst hos lite äldre katter. Gamla katter kan även få problem med sköldkörteln som giftstruma samt ha ökad risk för diabetes. Även njursjukdomar är vanliga.

Öronsjukdomar

Kattens öron är ganska komplicerade och består av flera delar. De kan få sår eller blåsor som kliar eller varar genom bråk med andra katter eller pga. infektioner. Även öronskabb som innebär att små parasiter som sitter i öronen. De kliar och avger en brun, klibbig vätska och ska behandlas omedelbart så att balansen inte blir lidande.

Även vanlig öroninflammation kan även drabba katter. Örat brukar bli rött och illaluktande och kan både komma från skabb och allergier. Det ska behandlas direkt för att inte bli kronisk.

Det är viktigt att titta igenom sin katt då och då för att se så allt står rätt till.

Andra sjukdomar som katter kan få är kattpest som den ska vaccineras för, tandsjukdomen FORL, klamydia som ger symptom både i ögon och runt könsorganen och kan komma när katten går igenom en förlossning, ringorm som är en mögelsvamp och kan spridas till människor, samt vingelsjuka som katten oftast dör av då inget vaccin finns tillgängligt ännu. Det sistnämnda är en sjukdom som ger förlamning, feber och vinglande rörelser.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *